Kies een goed alternatief voor je buxus
De buxusmot bestrijden met een buxus alternatief
Wie heeft er geen buxussen staan of gehad. De buxus is jarenlang de grote favoriet geweest in talloos veel Vlaamse tuinen. Haar populariteit heeft de buxus te danken aan haar bijzondere en typerende eigenschappen. Zo is de buxus wintergroen en is de plant uitermate geschikt als haag. Met haar kleine fijne blaadjes die het hele jaar door mooi ogen, biedt de buxushaag ook de gewenste privacy. Daarnaast leent de buxus zich goed tot het snoeien in verschillende afgelijnde vormen. Geen wonder dus dat de buxus het zo goed deed. Maar helaas heeft de populariteit van de plant dus ook een groot nadeel met zich meegebracht. Doordat de buxus zoveel gebruikt werd, kreunt de plant nu onder de aanval van de buxusmot. Daarom raden we aan om de buxus te vervangen met goede buxus alternatieven.
Ruime keuze aan mooie buxus vervangers
Er zijn heel wat goede buxus vervangers beschikbaar. Buxus vervangers beschikken over verschillende populaire eigenschappen van de buxus. Maar in tegenstelling tot de buxus momenteel, zijn deze alternatieven voor de buxus wel meer resistent tegen ziektes en insecten. Wie op zoek is naar een alternatief voor de buxus, heeft ruime keuze aan buxus vervangers. Ontdek snel het aanbod bij Belleplant, onze medewerkers staan je graag bij voor het maken van de beste keuze. Een overzicht van enkele van onze goede buxus vervangers.
· De hulst als het alternatief voor de buxus
De hulst is een heel goede vervanger voor de buxus. Deze plant heeft donkergroene ovale bladeren en bloeit van de lente tot de zomer. De hulst vraagt om twee snoeibeurten per jaar tussen juni en oktober. Deze plant kan op de meeste plaatsen goed groeien en stelt ook niet veel eisen aan de bodem, die bij voorkeur lichtzuur, licht kalkrijk of neutraal is. De buxusmot lust de hulst helemaal niet, dus met de hulst speel je helemaal op veilig. Met haar kleine wintergroene blaadjes, lijkt de hulst ook uiterlijk goed op de buxus. Met deze eigenschappen is de hulst dan ook heel populair als beschuttende haag. De hulst wordt dan ook veelal aangeraden als de perfecte buxus vervanger. En met haar zwarte besjes in de lente is de plant bovendien ook heel geliefd bij vogels en vlinders. Met de hulst wordt het echt genieten van een levendige tuin.
· De Portugese laurier als grote buxus vervangers
De Portugese laurier is een groenblijvende plant die heel geschikt is voor het vormen van hagen. De Portugese laurier vraagt wel regelmatige tijdige snoeibeurten zodat de plant nooit met kale plekken komt te staan. Hou er hierbij ook wel rekening mee dat een hoge Portugese laurierhaag ook wel een behoorlijke breedte vraagt. Kies je voor de Portugese laurier als buxus vervanger, heb je dus wel enige plaats nodig.
· De taxus als makkelijk alternatief voor de buxus
De taxus is uitermate geschikt voor zowel kleine als grote hagen. De taxus heeft kleine fijne donkergroene naaldjes. Net zoals de buxus kan je de taxus mooi in vorm snoeien. Bovendien is de taxus een traag groeiende plant waardoor ze niet zoveel snoeibeurten nodig heeft. Met één tot maximum twee snoeibeurten per jaar is de klus geklaard. Daarnaast kan de taxus ook in bijna alle grondsoorten gedijen. Zo vormt deze plant dus ook zeker een aanrader als alternatief voor de buxus.
· De kamperfoelie als snelle buxus vervanger
De kamperfoelie heeft donkergroene kleine ovale blaadjes en kent haar bloeiperiode voornamelijk in de lente en in het begin van de zomer. De plant kan ook op de meeste plaatsen wel goed aarden. De bodem is bij voorkeur neutraal, goed doorlatend en bestaande uit zand, leem of klei. Doordat kamperfoelie een snelle groeier is, vraagt de plant wel behoorlijk wat onderhoud. Om de kamperfoelie plant dus mooi in vorm te houden, kan je best drie tot vier keer snoeien per jaar. Welke ook je voorkeur geniet, stuk voor stuk zijn het dus goede alternatieven voor je buxus.