Morus alba 'Macrophylla'Witte moerbei

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text

Deze moerbei heeft een opvallend handvormig donkergroen blad dat groter is dan de andere moerbeisoorten en regelmatiger is van vorm. De vruchten zijn klein en licht zoet van smaak. Hij heeft een open, bijna ronde kroon. Hij groeit best op een kalkrijke, eerder zanderige bodem en wordt vaak gebruikt als leivorm of dakvorm. '

De twijgen bij de witte moerbei zijn grijsgroen behaard, die van de zwarte zijn geelgroen en onbehaard.
De moerbei loopt laat uit en ook de bloei is laat. Dat is een groot voordeel. De bloemen lijden niet van een late nachtvorst, zodat vruchtzetting goed is gewaarborgd.
De moerbei bloeit eind mei. De boom is zelf fertiel.

Er zitten zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aan de boom (eenhuizig). De vrouwelijke bloemen staan steeds bij elkaar en groeien na bevruchting uit tot een vlezige, op bramen lijkende vruchten. Bij de witte moerbei zijn deze klein en minder smaakvol.

Een moerbei groeit het beste op een vruchtbare, lichte zandgrond. De moerbei is kalkminnend. Een regelmatige bemesting met stalmest voldoet het beste om de kalk- en organische voorraad aan te vullen en op peil te houden. Een moerbei plant je in het najaar op een plaats die veel zon krijgt.
Wortels van de boom zijn heel kwetsbaar; snoei er niet aan.

In de jeugdfase is de groei van de moerbei sterk. Op oudere leeftijd neemt deze meer en meer af. Om de groei er wel in te houden worden alle nieuwe scheuten in de winter getopt: de uiterste groeipunt wordt afgesnoeid. Aan de blijvende scheut worden in het voorjaar kortloten gevormd, waaraan bloei en vruchtzetting komen. De kortloten temperen sterke groei en voorkomen dat er weinig bloem- en vruchtzetting zal zijn. Vruchten groeien aan de moerbei nu eenmaal aan eenjarig lot. Op tweejarig lot is de vruchtzetting beduidend minder. Driejarig lot blijft zelfs kaal; er komt geen bloem en vrucht meer aan. Het is dus zaak door te snoeien zoveel mogelijk eenjarig lot aan de moerbei te krijgen.
Snoei een moerbei uitsluitend vanaf het begin tot midden winter. De bomen verkeren dan in rust. Later snoeien betekent bloeden van de boom. Oudere bomen bloeden vaak ook nog in de rustperiode als er wordt gesnoeid.

Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurGeelgroen
Bloeiperiodemei - juni
Bladkleur lenteDonker groen
Bladkleur zomerDonker groen
Bladkleur herfstGeel
WinterbeeldBladverliezend
SchorskleurGrijs
Groeivorm Breed eirond - Breed kegelvormig
GroeikrachtSnel
Hoogte volgroeide plant 2.00 tot 15.00 m
VruchtsoortMoerbei
VruchtkleurRood
Vrucht toepassingen Hand
Oogst periode September
Bestuivingsperiode Zelfbestuivend
Standplaats Zon - Windarm/Beschut
Aantal per vierkante meter < 1
Aantal per lopende meter < 1
Onderhoudszorg Steunpaal voorzien
SnoeiperiodeNa de winter
Te gebruiken potgrondBodemverbeteraar universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor bomen
Gebruikswaarde Alleenstaand - Kruiden & keuken
SynoniemenMorus alba 'Platanifolia'