Rubus idaeus 'Glen Ample'Framboos

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text
Alt text
Alt text

Deze grote stevige lichtrode zomerframboos die al in juli rijp is. Hij heeft een goede productiviteit en heeft ook een groot voordeel omdat hij geen stekels heeft op de takken. Dit maakt het plukken en snoeien wat aangenamer.'

De framboos is een in heel Europa van nature voorkomende plant, die op open plaatsen in het bos en langs bosranden voorkomt en is als voedsel al sinds de vroegste tijden in gebruik. De teelt gaat terug tot de Middeleeuwen.

Hij heeft graag een doorlaatbare humusrijke bodem maar vergt in de zomer toch vrij veel vocht. Natte voeten zorgen ervoor dat de stengels zullen rotten. Liefst heeft hij ook een zonnige ietwat beschutte standplaats .

De plant is een heester waarvan de stengels tot 1.8 meter lang kunnen worden. Elk jaar worden nieuwe stengels uit wortelopslag gevormd. Bij de zomerframboos dragen alleen de tweejarige stengels vrucht, waarna deze afsterven. Bij de herfstframboos dragen daarentegen de toppen van de eenjarige scheuten de vruchten. De framboos bestaat uit vele vruchtjes en is een verzamelsteenvrucht. In tegenstelling tot de braam laat de framboos makkelijk los van de bloembodem.

Door verschillende teeltmethoden toe te passen kan de oogst over een lange periode, van eind april tot eind december, gespreid worden.

Zomerframbozen. Door de zomerframbozen in een plastic tunnel te telen is de oogst met ongeveer een maand te vervroegen. Frambozen kunnen ook onder glas geteeld worden, zowel in potten als in de grond. Door de kas te verwarmen kan de oogst nog eens met een maand vervroegd worden.
Normale buitenteelt. Direct na de oogst worden de afgedragen stengels verwijderd. In het vroege voorjaar worden de nieuwe stengels aangebonden. Voor de buitenteelt worden 8-10 stengels per meter aangehouden, de rest van de stengels wordt weggesnoeid.
Herfstframbozen. Om een goede oogst in het najaar te krijgen worden in de winter alle scheuten weggesnoeid. Door herfstframbozen in een verwarmde kas te telen kan de oogst tot eind december plaatsvinden. Bij de doorteelt worden in de winter alleen de afgedragen toppen verwijderd. In het voorjaar wordt dan van de onderste ogen geoogst.

Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurWit en geel
Bloeiperiodejuni
Bladkleur lenteGroen
Bladkleur zomerGroen
Bladkleur herfstGroen
WinterbeeldBladverliezend
SchorskleurGrijs
Groeivorm Opgaand - Vaasvormig
GroeikrachtSnel
Hoogte volgroeide plant 1.50 tot 1.80 m
VruchtsoortBes
VruchtkleurRood
Vrucht toepassingen Confituur - Decoratie vr bord - Dessert - Fruitsap - Hand - Taart
Oogst periode Juli
Bestuivingsperiode Zelfbestuivend
Standplaats Zon - Halfschaduw
Aantal per lopende meter 1
Onderhoudszorg Steunpaal voorzien
Te gebruiken potgrondPotgrond universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor groenten & fruit
Gebruikswaarde Alleenstaand - Hagen/Blokhagen - Leivorm - Kruiden & keuken