Fraxinus excelsior 'Pendula'Treur es

(Onze catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad.)
Alt text
Alt text
Alt text

Deze treures wordt vaak als prieelboom gebruikt. Zijn fraaie takken hangen in brede bogen af waardoor deze boom zijn typische vorm krijgt. Hierdoor blijft hij beperkt in omvang. Zijn frisgroene blad kleurt mooi geel in de herfst. Ideaal voor vochtige gronden.'




De fraxinus excelsior 'Pendula' is een sterke groeier die vaak als prieelboom wordt gebruikt. Hij wordt meestal geent op een stam van 2 meter, waarboven zijn kruin nog 2 ... 4 meter uitgroeit. De schors is grijsbruin en regelmatig, ondiep gegroefd. Het blad is bij ontluiking groenbruin, in de zomer donkerbruin en de herfstkleur is geel. 'Pendula' vormt geen bloemen en vruchten. De boom geeft de voorkeur aan voedzame, vochtige grond.
De es komt in België algemeen voor. Langs wegen, in parken en in houtwallen. Het is een geliefde boom, omdat er zelden ziekten in voorkomen. Het is een van de hoogst wordende bomen: vijfenveertig meter hoog of meer is geen uitzondering.

Een es groeit graag op kleihoudende en zavelgrond.

Hij werd door boeren gebruik als geriefhout, om er stelen voor gereedschap van te maken. Essenhout is taai en daarom buitengewoon geschikt voor de stelen van een hark, spade, bijl. Vanwege deze eigenschap is het een betrouwbare boom - takbreuk komt haast nooit voor - die weinig onderhoud vergt.

De es behoort tot de familie van de Oleaceae, de olijfboomachtigen. De es groeit van nature op het noordelijk halfrond in gebieden met een gematigd klimaat.

De soorten die het meest in ons land worden gebruikt, zijn de gewone es (Fraxinus excelsior) en de pluim- of bloemes (Fraxinus ornus). Een kenmerkend en makkelijk waarneembaar verschil is, dat de gewone es dikke, zwarte knoppen heeft en de pluimes wat kleine, beige-bruine tot donkergrijze knoppen. De bladen van de gewone es zijn donkergroen en bestaan uit negen tot elf oneven geveerde getande bladen. De pluimes heeft vijf tot negen ovale bladen, die lichtgroen van kleur zijn. Een pluimes bloeit aan het einde van het voorjaar (mei) met wollige pluimen met witte bloemen.
Snoeien
Es wordt gesnoeid in de rusttijd, tussen herfst en winter. De es maakt van nature een sterke harttak, die altijd in de boom opvalt. Een es hoeft nauwelijks te worden gesnoeid. Als er al windschade is, mag deze worden weggesnoeid. Voor het overige zo min mogelijk snoeien aan een es. De es vormt als er lustig op los wordt gesnoeid overdadig waterlot. Dit waterlot mismaakt de karakteristieke vorm (habitus) van de boom.

Lees meer
Afdrukken
Lokaal gekweekt

Kenmerken

BloemkleurGeelgroen
Bladkleur lenteGroen
Bladkleur zomerDonker groen
Bladkleur herfstGeel
WinterbeeldBladverliezend
SchorskleurGrijs
Groeivorm Treurend
GroeikrachtSnel
Hoogte volgroeide plant 4.00 tot 8.00 m
Standplaats Zon
Te gebruiken potgrondBodemverbeteraar universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor bomen
Gebruikswaarde Alleenstaand